Helena Lavikaisen säätiö

Helena Lavikainen (1924–2011)

Helena Lavikaisen isä Onni Lavikainen vaurastui ostamalla Suomen Kaapelitehtaan (myöh. Nokia) osakkeita. Perheen ainoana lapsena Helena peri omaisuuden ja antoi hyvän kiertää. Hän mm. lahjoitti kirkolle senioriasunnon ja rahaa, Vivamolle Nokian osakkeita, Villa Ensi Säätiölle huomattavan rahasumman ja seurakunnalle aika ajoin pienempiä summia.

Hänen ehkä merkittävin panoksensa oli Helsingissä sijaitsevan Villa Ensi -palvelutalon melkein koko osakekannan ostaminen vuonna 2000, kun palvelutalon silloinen omistaja Merita Nordbanken halusi myydä pois kaikki pankkitoiminnan kannalta tarpeettomat kiinteistöt. Helena Lavikainen oli itse ostanut asunnon palvelutalosta ja muuttanut sinne vuonna 1995. Osakekannan enemmistöomistajana hän vaikutti siihen, että Villa Ensi pystyi jatkamaan palvelutalona.

Villa Ensi valmistui synnytyssairaalaksi vuonna 1912. Monien vaiheiden jälkeen siihen perustettiin eläkeläisille tarkoitettu palvelutalo 1990-luvulla. Helena Lavikainen oli palvelutalon ensimmäisiä asukkaita.

Päivätyönsä Helena Lavikainen teki arkistonhoitajana. Hän oli suorittanut ylioppilastutkinnon Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa (SYK). Helena Lavikaisen harrastuksiin kuului klassinen musiikki ja musiikkijuhlat.